Artrose en Artritis


Wat artrose en artritis?

Artrose is het "slinken" van de hoeveelheid kraakbeen in gewrichten. In de volksmond wordt het ook wel slijtage genoemd.

Ons lichaam maakt continu nieuw kraakbeen aan, maar bij artrose gaat de afbraak van kraakbeen sneller dan dat het lichaam het kraakbeen weer kan aanmaken. Ook neemt de hoeveelheid van gewrichtsvloeistof (synovia) af. Het afnemen van het kraakbeen en het verminderen van gewrichtsvloeistof geeft dat het gevoel kan ontstaan dat de botten over elkaar schuren. Dit geeft veel pijn klachten.

De gewrichten die het meest door artrose worden aangetast zijn de gewrichten in de handen, de knieën, de heupen en de schoudergewrichten. Maar elk ander gewricht kan ook aangetast worden.

Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Dit kan ontstaan onder reumatische invloeden, maar ook door een bacteriële infectie of verwondingen.

Bij artritis wordt ontstekingsvocht aangemaakt in plaats van gewrichtsvocht. Aangezien het ontstekingsvocht minder soepel is en ook minder schokabsorberend kan artritis veel pijn opleveren bij drukking en bij beweging. Andere symptomen bij artritis kunnen zijn roodheid van de huid rondom het ontstoken gewricht en koorts.

De rol van de fysiotherapeut bij artrose en artritis.

Bij artrose gelden dezelfde spelregels als bij veel reumatische aandoeningen:


Gezond Bewegen.

Hierin kunnen onze therapeuten u begeleiden.

De fysiotherapeut kan u ook oefeningen geven om het dagelijks leven makkelijker te maken.

Artrose kan er toe leiden dat er besloten wordt een kunstgewricht te plaatsen. Dan is de fysiotherapeut de aangewezen persoon om u te begeleiden in het herstel na de operatie. Vraag bij onze therapeuten naar de mogelijkheden.

Bij artritis kan een therapeut niets doen. Dit is een acute fase en dan is het advies koelen/verwarmen (wat u zelf het prettigst vind) en het rustig aan doen. Probeer te blijven bewegen. Mocht u te veel pijn klachten ondervinden, neem dan contact met uw (huis)arts. Zij kunnen u met medicatie begeleiden.

 

Vergoedingen:

Per 1 januari 2012 gaan de vergoedingen fysiotherapie voor mensen met een reumatische aandoening (dus ook voor artrose) veranderen. Zorg dat u naar draagkracht verzekerd bent

voor de best mogelijke fysiotherapeutische begeleiding.


Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.