Enkelklachten

 

Een van de meest voorkomende blessures is het acute enkelletsel. Per jaar gaan ongeveer 500 000 mensen door hun enkel. In de meeste gevallen klapt de voet naar binnen. Voor de eerste hulp wordt meestal eerst de huisarts of Spoedeisende Hulp geraadpleegd. Dit als doel om ernstiger letsel uit te sluiten.

Bij het naar binnen omslaan van de voet kunnen de buitenbanden oprekken of (gedeeltelijk) scheuren.


Symptomen

De symptomen van bandletsel zijn; zwelling, pijn, bewegingsbeperking, belasten van de enkel is pijnlijk en er kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn.


Het advies voor de eerste 3 dagen na het letsel is als volgt:

- Koelen.

- De voet hooghouden.

- Er kan een drukverband aangelegd worden om de zwelling te beperken.

- Belasten op geleide van pijn, eventueel met ondersteuning van elleboogskrukken.

- De voet bewegen binnen de pijngrens.


De fysiotherapeut kan u ondersteunen in de revalidatie na het enkelletsel zodat uw enkelklachten zo snel mogelijk verholpen zijn.


Fysiotherapeutisch onderzoek

Na ongeveer 4 dagen zal de zwelling weer wat afnemen en kan de fysiotherapeut uw enkel onderzoeken. Er wordt onder andere gekeken naar de beweeglijkheid en stabiliteit van de enkel. Ook wordt er naar uw looppatroon gekeken. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal een individueel behandelplan opgesteld worden om uw enkelklachten zo snel mogelijk te verhelpen.


Fysiotherapeutische behandeling

Het herstel na een enkelletsel verloopt in 4 fases. De behandelding wordt aangepast aan de herstelfase waarin u zich bevindt.


Fase 1:
De eerste 4 dagen wordt de acute fase genoemd. De fysiotherapeut zal u vooral adviseren.

Fase 2:

Tussen 4 -10 dagen zijn de klachten minder acuut. De zwelling is iets afgenomen en u kunt de voet al beter belasten. Afwikkelen van de voet is echter nog moeilijk. In deze fase zal de behandeling zich richten op de beweeglijkheid van de voet, de balans en het lopen. Zo nodig legt de Fysiotherapeut een tapeverband aan om de enkel tijdelijk te ondersteunen bij het lopen.


Fase 3 en 4:

In deze fase is de beweeglijkheid en belastbaarheid van de enkel toegenomen en wordt er in de behandeling aandacht besteedt aan de verdere opbouw van kracht en stabiliteit. Verder zal de Fysiotherapeut u steeds advies geven over wat u op dat moment wel en niet kunt met de enkel.


Heeft u last van enkelklachten, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.