HEUPKLACHTEN


Bursitis


Bursitis is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeurs is een zakje met vocht. Die tussen de huid en pezen in ligt. Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmvlieswand. De oorzaken kunnen verschillen van overbelasting tot een val op de heup.


Symptomen


- Pijn bij staan

- Pijn bij erop liggen


Fysiotherapeutische behandeling bij heupklachten


De fysiotherapeut kan de heup masseren om de pijn te verminderen. Maar de belangrijkste functie in deze situatie is dat de fysiotherapeut u leert om te gaan met de heupklachten, dit door gerichte oefentherapie. Wanneer de pijn is afgenomen zal de fysiotherapeut

met u gaan trainen om de spierkracht te verbeteren rondom de heup.


Artrose:


Bij artrose is het kraakbeen in het gewricht aangetast. Artrose is een andere naam voor slijtage. Door de slijtage van het kraakbeen glijden de gewrichtsvlakken niet meer goed over elkaar. De botten schuren over elkaar. Doordat de botten over elkaar schuren gaat het bewegen steeds moeilijker. Het gewricht gaat pijn doen en de belasting die het gewricht kan verdragen word kleiner.

Door de bewegingsbeperkingen in de heup gaat men anders en minder bewegen. De conditie van de spieren rondom de heup word minder. Hierdoor wordt er meer druk op het gewricht te staan. Hierdoor kunnen weer andere klachten ontstaan zoals een slijmbeurs ontsteking.


Symptomen


- Stijf gevoel in de heup

- Pijn (vooral in lies en bovenbeen)

- Bewegingsbeperking

- Meeste klachten aan het begin van een beweging (startpijn)


Behandeling


Artrose aan de heup kan op meerdere manieren behandeld worden. Een conservatieve therapie(geen operatie) of door middel van een operatie.

Conservatieve therapie

Samen met de chirurg gaat u kijken naar de klachten die er aanwezig zijn en hoe deze behandeld kunnen worden. Om de behandeling goed te laten werken zal naar een aantal maatregelen gekeken worden zoals: fysiotherapie, activiteiten op werk en in sport, eetpatroon, gebruik van wandelstok en pijnstillers.


Operatie


Er zijn verschillende soorten operaties die bij artrose in de heup kunnen worden uitgevoerd. De meest gebruikte operatie is het plaatsen van een prothese. Bij een prothese word er een kunstheup op de plaats van de normale heup gezet.


Total hip prothese:

 

Er zijn verschillende soorten protheses. De orthopeed zal bepalen aan de hand van een aantal voorwaarden welke prothese hij gaat gebruiken. Hij zal hierbij kijken naar de leeftijd, de wensen van de patiënt en de bevindingen die hij tijdens de ingreep vind.


Hieronder zijn 2 soorten protheses beschreven.


 cementloze heupprothese


De cementloze heupprothese is de meest actuele prothese. De prothese bestaat uit een steel die in het dijbeen wordt geplaats en een sferische cup in de heup kom. Beide componenten bestaan uit metaal. Ze zijn ook beide voorzien van een fijne laag met een poreus aspect. Door dit poreuse aspect wordt het bot gestimuleerd om in de prothese te groeien.


Als de botkwaliteit niet stevig of stabiel genoeg is wordt er gebruikt gemaakt van een gecementeerde heupprothese. Bij deze prothese worden de prothesecomponenten door middel van botcement gefixeerd aan het bot. Deze prothese wordt tegenwoordig vrij weinig gebruikt.


Fysiotherapeutische behandeling:


Na de operatie zal er gestart worden met fysiotherapie. Dit zal in eerste instantie beginnen in het ziekenhuis, en zodra u thuis bent zal dit worden voorgezet aan huis en later in de praktijk. In het ziekenhuis zal er volgens een protocol gewerkt worden.


Het is wel van belang om voor de operatie al een afspraak te maken met de fysiotherapeut. Dit vanwege het feit dat na de operatie de eerste behandelingen aan huis gebeuren. De fysiotherapeut zal samen met u gaan kijken naar de bewegelijkheid van de knie, de stabiliteit van de knie en naar de spierkracht rond de knie. Aan de hand van de bevindingen hiervan, zal de fysiotherapeut gaan bepalen hoe de behandeling gaat verlopen.

 

Voor meer info, neem vrijblijvend contact met ons op.