Kaakklachten

Onder kaakklachten verstaan we klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken en het kaakgewricht. Vaak zit er pijn in en rond het gewricht en in het oor.


Het kaakgewricht is een ingewikkeld gewricht tussen de kaak en de onderzijde van de schedel. Het gewricht zit net voor de oren. Om dit gewricht zitten banden, pezen en spieren. Als er aan een van deze structuren iets is zal het gevolg zijn dat het kaakgewricht niet goed functioneert. Kaakklachten kunnen zeer belemmerend zijn. De mond zal niet goed open en dicht gaan dus praten en eten gaat moeilijk.


Symptomen:


Kenmerkend is pijn rondom het kaakgewricht en pijn in het gezicht. Dit kan pijn zijn die te voelen is boven of onder het oog en langs de kaak en in het oor. Vaak trekt deze pijn dan ook nog door naar de lip. De pijn kan aanhoudend zijn en meestal erg intensief, soms zelfs met pijnscheuten. Door deze kaakklachten is het ontstaan van hoofdpijn boven het oog en bij de slapen niet ongewoon. Een ander symptoom is dat de kaak een soort "knakkend" geluid maakt bij het openen en sluiten van de mond.

 

Fysiotherapeutische behandeling bij kaakklachten:

 

Eerst wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten. Met speciale oefeningen en technieken wordt geprobeerd het bewegingsverloop van het kaakgewricht te herstellen, zodat spierspanning en mobiliteit normaliseren en dus pijnklachten verdwijnen. Sommige behandelingen zullen worden uitgevoerd in de mond.