Reuma


Wat zijn reumatische aandoeningen?

Er bestaan meer dan 100 verschillende Reumatische aandoeningen. De klachten kunnen zich bevinden in gewrichten, pezen en botten. 1 op de 5 Nederlanders worden geconfronteerd met een reumatische aandoening. Ook kinderen kunnen een van de reumatische aandoeningen krijgen.


De bekendere reumatische aandoeningen zijn:

Acuut reuma

Arteriitis temporalis

Artritis bij darmziekten

Artritis psoriatica

Artrose

Bacteriële artritis

Bechterew, ziekte van

Behçet, ziekte van

Bursitis

Chondrocalcinosis

Enthesitis

Fibromyalgie

Forestier, ziekte van

Hypermobiliteit

Jeugdreuma

Jicht

Lupus erythematodes

Lyme, ziekte van

MCTD

Myositis

Ongeclassificeerde artritis

Ongedifferentieerde spondylarthropathieën

Osteoporose

Paget, botziekte van

Palindroomreuma

Polymyalgia rheumatica

Raynaud, fenomeen van

Reactieve artritis

Reumatoïde artritis

SAPHO

Sarcoïdose

Sclerodermie

Sjögren, syndroom van

Tendinitis

Tietze, syndroom van

Virale artritis


De rol van de fysiotherapeut bij een reumatische aandoening.

De fysiotherapeut kan een rol spelen in het verbeteren van dagelijkse activiteiten, maar ook leren omgaan met de beperkingen die de aandoening oplevert in het dagelijks leven. De ziekte(s) op zich zijn niet te beïnvloeden door de therapeut. Dit is voorbehouden aan de specialist.

Er wordt steeds meer verwezen naar de actieve houding die een patiënt met een reumatische aandoening kan ontwikkelen. De instelling dat je met reuma achter de geraniums beland is al lang verleden tijd.


Wij kunnen in onze praktijk de actieve aanpak bieden in de fitnessruimte, maar soms is de actieve aanpak niet wat u nodig heeft. In onze praktijk kijken we samen met u wat u aan kunt op het moment dat u bij ons komt. Dit kan een actieve begeleiding zijn voor het versterken van de spierkracht en het ontwikkelen van uw inspanningstolerantie, maar het kan ook zijn dat u een andere aanpak nodig heeft, bijvoorbeeld door een te grote reuma activiteit. Ook het geven van voorlichting over uw mogelijkheden behoort tot het takenpakket van onze therapeuten.


Uiteindelijk is het doel van onze therapeuten dat u weer gezond kunt bewegen. Dit is ook het moto van de reuma gerelateerde belangenorganisaties in Nederland.


Vergoedingen:

Per 1 januari 2012 gaan de vergoedingen fysiotherapie voor mensen met een reumatische aandoening veranderen. Zorg dat u naar draagkracht verzekerd bent voor de best mogelijke fysiotherapeutische begeleiding.


Neem voor meer informatie, vrijblijvend contact met ons op.