RSI

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten. Het betreft hierbij klachten in schouder, elleboog, arm, pols en vingers. De meeste van deze klachten ontstaan door chronische overbelasting of door het langdurig uitvoeren van een bepaalde beweging. Voorbeelden hiervan zijn veelvuldig klikken op de muis of langdurig typen in dezelfde werkhouding. RSI word ook wel eens CANS (complains arm neck shoulder) genoemd.


Symptomen


- pijn, tintelingen of een onaangenaam gevoel tussen de schouderbladen, in de schouderspier, rond het
  schoudergewricht, rond de elleboog, in de onderarm, in de pols of in één of meerdere vingers.

- klachten verergeren door fijne bewegingen en als je lang in dezelfde houding zit (bijvoorbeeld computerwerk en
  autorijden).

- klachten worden erger bij krachtzetten met de handen (wringen, tillen)

- klachten verergeren in gespannen situaties (stress).

- klachten ontstaan tijdens of juist vlak na een periode van toewijding aan een bepaalde taak, drukte of stress.

- klachten zijn gedurende een lange periode aanwezig (zo'n zes weken).

 

Bij RSI kunnen de klachten heel erg verschillen in welke mate ze aanwezig zijn.


De klachten van RSI kunnen in 3 fases optreden


Fase 1


In deze fase zijn de klachten niet heel erg. Meestal is er sprake van vermoeidheid in de armen, schouders, polsen en vingers. De klachten komen meestal tijdens het werk of na een langere tijd werken. Het voelt aan als kramp of een doof gevoel. Als men stopt met het werk worden de klachten snel minder. Er is een duidelijke relatie tussen het bewegen en de klachten.


Fase 2


In deze fase word de relatie tussen werk en klachten minder. De klachten treden ook buiten de werktijden op, en de pijn kan ook uitstralen waarbij soms tintelingen en krachtverlies merkbaar is.


Fase 3

 

In deze fase zijn de klachten het hevigst. Er is steeds pijn en er treedt een verlammend gevoel op met tintelingen. In deze fase zijn zelfs lichte werkzaamheden al pijnlijk. Ook andere klusjes in huis gaan niet meer door de pijn.

 

Fysiotherapeutische behandeling

 

Bij RSI ligt het aan de soort klachten en waar deze klachten zitten wat de fysiotherapeut voor behandeling zal gaan toepassen. Omdat RSI een verzamelnaam is van verschillende soorten klachten kan van te voren niet worden gezegd hoe er behandeld moet worden. Een schouder zal anders behandeld worden als een elleboog of pols. En een probleem aan spieren zal weer anders behandeld worden als een probleem aan de gewrichten. De fysiotherapeut zal dus aan de hand van uw klachten en de locatie van uw klachten bepalen welke behandeling het beste hierbij past. Zodat het herstel goed zal verlopen.