Rugklachten

 

Rugklachten

Aspecifieke lage rugklachten behoren in Nederland tot een van de meest voorkomende klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten.

De pijn is vaak gelocaliseerd in de lage rug en kan hevig zijn. Veel voorkomende symptomen zijn;

- Pijn in de onderrug

- Stijfheid van de onderrug

- Uitstralende pijn in de bilregio en/of bovenbeen.


Meestal is er na 2 weken verbetering te voelen en verdwijnen de klachten na zes weken. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in 95% van de gevallen zo is.


Oorzaken

Voor aspecifieke lage rugklachten is meestal geen ernstige medische oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen ontstaan deze rugklachten door een combinatie van belastingsfactoren.

Een enkele keer kan er wel een ernstigere oorzaak van de rugpijn zijn.

Wanneer u bijvoorbeeld hevige rugpijn heeft gekregen na aanleiding van een ongeval adviseren we u contact op te nemen met een huisarts.

Dit ook als u de controle over uw darmen/blaas verliest of ernstig kracht- en gevoelsverlies in het been heeft.


Onderzoek

Tijdens het onderzoek zal de fysiotherapeut kijken welke houdingen en/of bewegingen bij u voor de klachten zorgen. Verder kan het onderzoek bestaan uit testen om de beweeglijkheid van rug en kracht van rompspieren in kaart te brengen. Op basis van de bevindingen zal de therapeut een behandelplan voor u opstellen.


Fysiotherapeutische behandeling

Bij acute klachten zal de behandeling vooral gericht zijn op pijnvermindering, informeren over u klachten en advies hoe u het beste met de klachten om kunt gaan.

Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar positieve resultaten op. De oefeningen kunnen gericht zijn op het optimaliseren van de beweeglijkheid van de rug, het verbeteren van stabiliteit van de rug en het vergroten van de spierkracht.

Daarnaast krijgt u algemene informatie, adviezen en huiswerkoefeningen aangepast aan uw klacht en individuele leefsituatie.

Neem voor meer informatie, vrijblijvend contact met ons op.